Een Bedrijfswaardering, Waarom?

Published Feb 09, 21
6 min read

Hoe Omgaan Met Goodwill? Zo Bepaalt U De Hoogte

Brookzgeeft in zijn jaarlijkse Overname Barometer inzicht in de gemiddelde multiples van Nederland. In het MKB is de gemiddelde multiple 4,9. Concreet kom je met deze multiple, bij een gemiddelde bruto winst van bijvoorbeeld €200. 000, uit op een indicatieve waardering van €980. 000 (aan-verkopenbedrijf.nl). Toch is het belangrijk je niet rijk te rekenen.

Media & Communicatie bedrijven hanteren een gemiddelde van 4,6, terwijl de IT & Online sector met 6,1 een positieve uitschieter is. Het nadeel van deze indicatieve waardebepaling is dat er geen aandacht is voor het potentieel van een bedrijf. En dat is nou juist een van de eerste factoren waar een koper naar kijkt.

Bedrijf Verkopen? Drie Tips Voor Maximale WaardeBedrijfsovername? Overname-experts, Uw Specialist Dichtbij

Hoe dat kan? Nou, die bedrijven hebben een enorm toekomstpotentieel. Doordat ze investeringen hebben gedaan – vaak met het oog op groei – blijven de EBITDA-cijfers van de afgelopen drie jaar bijvoorbeeld achter. Dat kan een zeer bewuste keus zijn. In dat geval is het cruciaal om te werken met financiële prognoses voor de komende 5 jaar.

Waardebepaling Van Uw Bedrijf? Een Eerste Stap

Bedrijf Verkopen - 20 Jaar Kennis En ErvaringWaardebepaling Van Een Onderneming - Advies

: dit zijn de succesfactoren voor een dream exit Bij deze Adjusted Present Value waarderingsmethode wordt dus gekeken naar toekomstige financiële prestaties in de vorm van vrije kasstromen. Wil je het vertrouwen van de koper verder vergroten? Maak dan meerdere scenario’s, zoals een pessimistisch en een realistisch scenario - waarde bedrijf bepalen. Daarmee laat je een toekomstige koper zien dat je geen luchtkastelen verkoopt, maar goed hebt nagedacht over de scherpe randjes.

Waarom zou ik mijn bedrijf verkopen?

U heeft jarenlang gewerkt om uw bedrijf te brengen waar het momenteel is. Dit is niet zomaar iets, dus voor de verkoop van het bedrijf moet u zeker zijn van uw zaak. En dit kan, want er zijn meerdere valide redenen om een onderneming van de hand te doen. De meest voorkomende is dat verkoop vaak een enorme som geld oplevert. Verder gaat men vaak to verkoop van het bedrijf over als pensioen aanstaande is. Bovendien zijn er mensen die op zoek zijn naar iets nieuws en graag een nieuw avontuur beginnen met de opbrengst van verkoop van hun oude onderneming. Helaas komt het ook voor dat een conflict tussen ondernemers ervoor zorgt dat de onderneming in de huidige vorm niet langer houdbaar is. Kortom, er zijn veel goede redenen denkbaar om de lastige beslissing te nemen om een bedrijf te verkopen.

Waarom zou ik een bedrijf kopen?

Een bedrijf kopen doet u niet zomaar. Toch kan het veel voordelen hebben vergeleken met het ‘from scratch’ starten van een bedrijf. Ten eerste draait het bedrijf al, het genereert gelijk inkomsten. Daarnaast kunt u gelijk invloed uitoefenen en veranderingen uitvoeren. Wat in de praktijk erg vaak voorkomt, is dat concurrenten elkaar overkopen. Zo kan groei sneller gerealiseerd worden, kan er geprofiteerd worden van elkaars expertise en staat u sterker in de markt.

Hoe wordt de waarde van een bedrijf bepaald?

Er is geen universeel geaccepteerde juiste manier om de waarde van een bedrijf te berekenen. Het is eerder een zo precies mogelijke schatting van de waarde van het bedrijf. In het algemeen kan worden gezegd dat de waarde bepaald word door naar het verleden van de onderneming (de accountingmethode) of door naar de toekomstige verwachte geldstromen te kijken (de economische benadering). Belangrijk is ook om te onthouden dat de waardebepaling bijna nooit gelijk is aan de prijs die uiteindelijk voor het bedrijf bepaald wordt. Dit heeft de maken met de verloop van de gedane onderhandelingen en de beschikbare informatie bij beide partijen.

Wanneer in het proces moet ik een advocaat inschakelen?

Een advocaat ondernemingsrecht kan u helpen gedurende alle fases van het koop- of verkoopproces. Er is enorm veel om rekening mee te houden en een advocaat kan u helpen om het overzicht te bewaren en u advies te geven over het proces gevolgd dient te worden. Het is daarom raadzaam gelijk een advocaat te raadplegen wanneer u de nadenkt over de koop of verkoop van een bedrijf. Uiteindelijk kan deze advocaat uw belang ook behartigen bij de onderhandelingsfase en ervoor zorgen dat de overname juridisch op de goede manier verloopt. Zo voorkom je dat bijkomende juridische conflicten ontstaan, die kunnen zorgen voor een hoop extra gedoe.

Voor welke soort transactie moet ik kiezen?

Bij de verkoop van een bedrijf kunt u de aandelen verkopen, maar ook de activa en de passiva. Een aandelenverkoop komt veel vaker voor en dan gaat ook echt het eigendom van het bedrijf over op de andere persoon.

Dit is vooral waardevol als je de intentie hebt om nog een paar jaar aan te blijven na de verkoop. : gebruik zo veel mogelijk historische cijfers. Eventueel kun je daarbij marktgemiddelden gebruiken die publiekelijk beschikbaar zijn. Het is allemaal bewijsmateriaal dat het vertrouwen van de koper vergroot. Recente krantenkoppen bewijzen het: de ‘Wat de gek ervoor geeft’-methode is sterker dan ooit.

Het valt daarbij aan te raden om dit proces goed te managen. Je benadert niet elke zakenrelatie en zijn moeder. Je maakt zelf een long list van kopers die volgens jou direct een meerwaarde zullen ervaren bij de koop van jouw bedrijf. Vaak zijn dit strategische kopers. Het zijn bedrijven die met jouw product of dienst hun marktpotentieel kunnen vergroten.

Waardebepaling Van Je Bedrijf Door Een Expert

Waardebepalingen: Wat Is De Waarde Van Je BedrijfWaardebepalingen: Wat Is De Waarde Van Je Bedrijf
Hoeveel Is Uw Bedrijf Waard?Waardebepaling Van Een Onderneming - Advies

Onze oprichter, Martijn van der Hoeden, heeft de verkoop van zijn bedrijf Assistance Software zo aangepakt. Op basis van een investeringsmemorandum en financiële prognose benaderde hij zijn long list. Iedere potentiële koper kreeg de kans een eerste bod uit te brengen op basis van deze informatie. Martijn inventariseerde niet alleen de prijs, maar ook de globale voorwaarden en vervolgstappen.

Uiteindelijk heeft Martijn zijn bedrijf succesvol verkocht aan Unit4. : dit is waarom je soms nee moet zeggen tegen nieuwe klanten : als je deze methode toepast, is het belangrijk om te werken met . Je wilt niet dat potentiële kopers aan de haal gaan met jouw bedrijfsinformatie! Er zijn nog diverse andere beproefde methoden voor bedrijfswaardering.

Een waarschuwing is op zijn plaats. Zet drie verschillende business valuators aan het werk en ze krijgen met verschillende methoden compleet verschillende uitkomsten. Wil je een officiële waardering laten uitvoeren, maak dan zelf een keuze voor een specifieke methode. Laat je adviseren over de methode die het beste past bij jouw bedrijfsmodel.

Tips Om Uw Bedrijf Te Verkopen

Een officiële waardering kost je al gauw €5. 000 tot €15. 000. Bovendien willen kopers altijd zelf een waardering uitvoeren. Je kunt je dan ook afvragen of een waardering vooraf veel toevoegt. Afsluitend is het goed te weten dat je als ondernemer een grote rol kunt spelen in het verhogen van de bedrijfswaarde.

Denk vroegtijdig na over je exit en neem de tijd om je goed voor te bereiden (waarde bedrijf bepalen). Ook is het zinvol om ons 4 Step Exit Program te lezen. Dit programma laat zien hoe je goed beslagen ten ijs kunt komen. Vraag daarbij om hulp! Zelf hebben we allemaal ons bedrijf verkocht.

Bedrijfsovername - Samen OndernemenWaardebepaling Van Een Onderneming - Advies

Een bedrijf verkopen is een complex en uitdagend proces. Naast de bedrijfseconomische gevolgen zoals waardebepaling, verkoopprijs en financiering moet ook goed gekeken worden naar de juridische, fiscale en bedrijfskundige aspecten. Maar vooral ook ‘gevoel’ en telt mee. Zeker bij het MKB speelt bij bedrijfsovername de ‘emotie’ een dominante rol. Een bedrijf verkopen verdient een zorgvuldige aanpak.

Waarde Bedrijf BepalenEn u bent zeer gebaat bij een succesvolle afronding van de bedrijfsoverdracht. Zo bereikt u een optimaal verkoopresultaat. Maar ook legt u zo de basis voor de continuïteit van uw bedrijf van de verkoop. bedrijf verkopen. Een bedrijf verkopen heeft veel weg van een (verre) vliegreis naar een onbekende bestemming. Het gebeurt dagelijks en loopt (vrijwel) altijd zonder brokken af.

Maar om zo’n vliegreis tot een goed eind te brengen? Dan zijn er nogal wat technische handelingen nodig. De landingsbaan moet op de juiste hoogte en snelheid worden aangevlogen. De locale richtlijnen en procedures moeten worden gevolgd. De aanwijzingen van de vluchtleiding moeten worden opgevolgd. Ook een bedrijf verkopen heeft zo zijn spelregels. aan-verkopenbedrijf.nl.

Of blijven er onevenredig veel risico’s bij de verkoper. Of andersom - bedrijf verkopen. Of de financiering van de bedrijfsovername komt niet rond. Noem maar op! Ook de technische handelingen moeten wel op de juiste manier in de juiste volgorde worden uitgevoerd. Ook onder de verschillende meterologische omstandigheden. Wind, vochtigheid, temperatuur, zicht noodzaken allemaal weer een andere aanpak.

Waarde Bedrijf Bepalen Met Deze 14 Aspecten

Het allemaal wel en beetje kloppen! Voor de verkoper van zijn bedrijf is het vooral spannend. Hij zit aan boord en is deels ook afhankelijk van zijn specialistische adviseurs. Worden bij de bedrijfsoverdracht wel de juiste beslissingen genomen? En uiteindelijk: waar kom ik terecht en hoe zal dat er dan uitzien!? Maar als alles goed gaat is het eindresultaat dan ook super.

Bij een bedrijf verkopen spelen een groot aantal zaken: waardebepaling van uw onderneming, het vinden van geschikte kandidaten voor bedrijfsovername, geheimhouding en informatie-uitwisseling, onderhandelingen over de verkoopprijs ven verkoopcondities, intentieverklaringen, due diligence, overnamecontracten, garanties, vrijwaringen etc - aan-verkopenbedrijf.nl. Door een zorgvuldige aanpak van de overdracht van uw bedrijf bereikt u een optimaal verkoopresultaat.

Een goede bedrijfsovername adviseur helpt u bij het nemen van de juiste stappen in het proces van de bedrijfsoverdracht: Waardebepaling: bepaalt voor u een goede en realistische waarde: het startpunt voor uw bieding aan aspirant-kopers; Marktverkenning en acquisitie: zoekt voor u geschikte aspirant-kopers: MBI kandidaten of strategische kopers; Onderhandeling: bedingt namens u de optimale verkoop (of aankoop)condities; Advies: ondersteunt u bij de afronding van uw transactie en beantwoordt al uw mogelijke vragen op financieel, fiscaal en juridisch gebied tijdens alle fasen van het verkooptraject; Voor een goede begeleiding bij bedrijfsovername kunt u terecht bij een gecertificeerde adviseur van de landelijke brancheorganisatie Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

More from Bedrijfsmakelaar

Navigation

Home

Latest Posts

Goedkoop Kantoor Huren

Published Mar 01, 21
6 min read

Goedkope Kantoorruimte Huren

Published Mar 01, 21
5 min read

Kleine Kantoorruimte Huren

Published Feb 17, 21
5 min read